Att sälja något på internet har blivit mer populärt de senaste åren både av de som idag redan säljer fysiska produkter men det har även blivit mer vanligt att människor med ett vanligt heltidsjobb skapar en digital produkt som de kan sälja på nätet. 

I denna artikel kommer vi gå igenom vad en digital produkt är, vilka typer av digitala produkter det finns och hur du skall sälja mer av dem, på autopilot. 

Något som kommer öka försäljningen markant är om du driver ett nyhetsbrev där du jobbar med mailutskick till prenumeranter som är dig trogna redan innan du släpper din digitala produkt, men mer om det senare i artikeln. 

Vad är en digital produkt? 

En digital produkt är något du producerar som du därefter kan sälja hur många gånger som helst utan att du lägger ned mer arbetstid på det. 

Detta är just det stora med digitala produkter och det är det som gör att alla människor bör skapa någon typ av digital produkt de kan sälja för att skapa sig en extra inkomst. 

Även om det finns otaligt många olika typer av produkter du kan skapa digitalt kommer här en del förslag. Jag råder dig dock att du själv rannsakar dig själv på djupet eftersom du själv är den som kan avgöra vilket digital produkt du har i dig. 

För alla människor har en digital produkt i sig, även om de inte tror det från början. Men det sagt så kommer här några uppslag på några produkter som kan skapas och säljas i digital form dygnet runt, året runt efter du skapat den.

Ljud

Du kanske har talang för att skapa ljud och musik i olika former. Då kanske du kan skapa något av detta som du kan sälja som en digital produkt. 

 • Jinglar
 • Ljudeffekter
 • Karaokeversioner av populära låtar
 • Bakgrundsmusik (för gym, spa anläggningar, hotell och affärer)
 • Språklektioner
 • Ringsignaler
 • Beats
 • Voiceovers (blir dock mer som en tjänst)

Design 

Kanske jobbar du som designer eller illustratör på dagtid? Då har du mycket du kan producera på din fritid som du kan paketera som digitala produkter. 

 • Posters
 • Ikoner
 • Logotyper
 • Typsnitt
 • Wallpapers (både till dator och till mobiltelefoner)
 • Visitkort (mall som går att redigera)
 • Illustrationer
 • Bokdesign (redigerbara designer för böcker)

Fotografi

Att fotografi kan vara en dyr hobby att utöva vet nog de flesta om så varför inte försöker få tillbaka lite pengar av det man spenderar genom att skapa några egna digitala produkter man kan erbjuda andra?

 • Foton
 • Filter(till olika program)
 • Videokurser (hur man tar bättre bilder, hur man använder en speciell kamera osv)

Träning och kost

Är du bra på att hålla dig i form på olika sätt vare sig du tillbringar din tid i gymmet eller i löpspåret så finns det en hel del du kan producera inom detta område också. 

 • Träningsprogram (gym/löpning)
 • Dietprogram (program för gå ned, upp eller behålla sin vikt)
 • Meal prep (färdiga recept som kan tillagas med all information man behöver)
 • Kokböcker (försök hitta en egen nisch inom området) 

Studiematerial

Här sitter många svenska människor på en guldgruva utan att tänka på det. Har du studerat på högskola till sjuksköterska, dietist eller ja, i princip vad som helst så kan du göra en kurs för dem som studerar samma program som du gjorde. 

Kursen bör då innehålla allt möjligt som gör det lättare för dem att klara den utbildning du klarade. 

Bara din fantasi sätter gränserna

De olika tips du kunnat ta del av ovan är givetvis just det, bara tips och några ideér. En digital produkt kan skapas i princip alla områden och det räcker att du vet mer än någon annan i ett speciellt område, så har du en början till en produkt. 

Och det är också det stora med produkter man utvecklar baserat på sin egen kunskap. Alla har en hobby eller färdighet som är lämplig att lära ut till andra så varför inte göra det via en digital produkt du kan sälja om och om igen. 

Fördelarna med digitala produkter

Det finns mycket gott man kan säga om digitala produkter och du vet nog redan av de flesta själva eftersom du har hittat till denna sida men tänkte nämna de fördelar jag tycker sticker ut aningen extra. 

Större inkomst. Digitala produkter är en väldigt bra komplement till annat du gör på nätet. Du kanske säljer någon typ av service och det kan vara svårt att sälja dyrare tjänster direkt till en kund som inte vet vem du är. 

Erbjud en digital produkt som knyter samman till den tjänst du erbjuder till ett lägre pris där den kommande kunden inte behöver tänka så mycket på priset. Så fort en ny kund har gjort en transaktion med dig är de (om din digitala produkt är bra gjord) väldigt mer benägna att köpa dina dyrare tjänster rätt omgående. 

Skalbarhet. Det är svårt att skala en verksamhet om du erbjuder en tjänst du utför. Givetvis kan du anställa personal och växa på det sättet men med personal tillkommer både mer utgifter och mer bekymmer. 

En digital produkt kan du på helt egen hand (såvida produkten inte behöver någon typ av support) skala hur mycket som helst. När produkten är klar och du lagt ut den så den går att hitta och köpa av allmänheten spelar det egentligen ingen roll hur många som köper den eftersom ditt jobb redan är gjort. 

Tillgänglighet. En digital produkt kan man också sälja till hela världen(om den är på engelska), dygnet runt och året runt. 

Försäljning

När din produkt är klar för att säljas och du har kommit på ett pris du tycker är rimligt så gäller det att lägga ut den till försäljning på något vis. 

Här finns det många olika vägar att gå där vissa är mer tekniska och andra kommer med en liten månadsavgift. Jag erbjuder en liten digital produkt på en webbplats jag har och det gör jag genom de tjänst jag driver mina nyhetsbrev, nämligen Convertkit. 

Samtidigt finns det ställen som Gumroad där digitala kreatörer säljer alla möjliga verk vilket gör det otroligt lätt för dig med egna produkter. 

Skala din försäljning med nyhetsbrev

Om du sedan vill gå från ett par enstaka försäljningar till mer volym och regelbundna försäljningar av dina digitala produkter skulle jag tipsa att du skapar ett nyhetsbrev där du efterhand kan erbjuda din produkt till dina prenumeranter. 

För de flesta som har haft tanken att skapa en produkt har redan idag ofta följare genom sin blogg, Instagram eller youtube. Steget därifrån är inte långt att erbjuda ett nyhetsbrev för sina följare där du sedan stegvis kan introducera dem för din nya digitala produkt. 

I Convertkit som jag använder mig av så kan du bygga egna landningssidor direkt i verktyget dit du kan leda dina följare att gå med på ditt nyhetsbrev. Så du behöver egentligen inte ens en egen webbplats(även om det är att föredra) för att kunna börja skala upp dina digitala produkter med hjälp av nyhetsbrev. 

Avancerade lösningar för dig med högre krav

Hela detta inlägget har handlat om att komma igång med en liten digital produkt. Hela fokuset har legat på just att en digital produkt inte behöver vara stor eller avancerad för att du skall kunna skapa dig en bra extrainkomst. 

Med det sagt finns det tillfällen där din digitala produkt är en hel videokurs i ett ämne du kan väl och till en sådan typ av digital produkt behövs en mer avancerad lösning där du kan ladda upp videos och annat studiematerial till dina studenter. 

I detta fall skulle jag helt klart tipsa om tjänsten Podia som faktiskt har stöd för svensk valuta vilket i väldigt gör det väldigt enkelt att bokföra dina försäljningar eftersom du förmodligen själv är svensk medborgare och har skatteplikt i Sverige. 

Slutord

Det är dags att börja runda av denna artikel men alla behöver en egen digital produkt som man kan sälja. Om det är för du vill att ditt företag på nätet skall ha en till ben att stå på eller om du som mattelärare vill tjäna lite extra genom att sälja matteuppgifter på nätet spelar ingen roll. 

Alla har en digital produkt i sig och det är dags för dig att ta fram din nu. 

Lycka till.