Att försöka bygga processer som på egen hand kan bidra till nya kunder och nya försäljningar via internet är viktigt för stora företag och helt avgörande för den mindre företagaren. Jag driver själv ett enmansföretag och jag är helt beroende på att automatisera olika delar av mitt företag för att kunna växa snabbare eller helt enkelt för att kunna växa överhuvudtaget. 

Utan automatiserade processer i ett litet företag når man ganska fort till en nivå där mer tid läggs på saker som inte genererar direkt inkomst till sitt företag och det är något man till varje pris vill undvika.  

Ett annat problem om man enbart jobbar med aktiva inkomster som kräver ens tid är att det alltid kommer finnas ett tak på hur framgångsrikt ditt företag kommer vara. Detta på grund av att ett dygn bara består av 24 timmar. 

Många pratar att man kan skapa en passiv inkomst genom att automatisera sin webbplats och till viss det stämmer det. Det tog dock mig rätt länge innan jag förstod hur kraftfullt det är med automatik men idag skapas ca 22-23% av inkomsterna i mitt eget bolag genom olika automatiska processer som jag byggt upp på mina webbplatser.

Det enda du behöver äga (förutom kanske en webbplats) är en tjänst där du kan skapa och bygga upp dina automatiserade utskick. Jag använder mig av tjänsten Convertkit men det finns många liknande tjänster för nyhetsbrev.

Det viktiga är inte exakt vilket verktyg du använder utan det viktiga är att du kan automatisera dina nyhetsbrev och det går med många verktyg. Om du är är i uppstarten av din verksamhet rekommernderar jag verkligen den tjänst jag använder för den är väldigt enkel att använda.

Convertkit gör det väldigt enkelt att skapa en automatiserade processer via din webbplats. Den tid som jag sparat in på att automatisera lägger jag nu på andra saker som kan öka mina inkomster, detta utan att jobba fler timmar per vecka. 

Under en väldigt lång tid så trodde jag verkligen inte att det skulle göra sådan stor skillnad men ju mindre företag man har ju viktigare är det att bygga in marknadsföring som sköter sig själv, samtidigt som du personligen jobbar på andra delar inom företaget. 

De stora fördelarna med automatiserad marknadsföring

Automatiserad marknadsföring eller marketing automation som det kallas på engelska växer sig allt större och för varje år och fler upptäcker hur mycket de har att vinna genom att lära sig detta. Du kan använda automatisera på ett flertal olika sätt beroende på vad du vill uppnå. Här kommer en del tips: 

Inkomster

Du kan helt enkelt fokusera på att använda automation för att öka dina inkomster via dina webbplatser. Detta är det jag fokuserar på i mitt eget företag och jag har lyckats rätt bra tycker jag även om det är ett livslångt lärande. 

Det kan se ut på lite olika sätt men för mig ser all automation ut på i princip exakt samma sätt över samtliga mina webbplatser. Jag använder mig 100% av verktyget Converkit där mina besökare kan anmäla sig på lite olika saker. Saker som jag erbjuder och du också kan erbjuda för att få personer att ansluta sig till nyhetsbreven: 

  • Det kan vara en 7-dagars kurs i något ämne som är relevant för besökaren där du i slutet kan tipsa om en produkt eller tjänst som du får en provision på eller om du har en egen produkt att sälja. 
  • De kan få tillgång till en inspelat webbinarium som du redan har kört en gång men som du kan ta betalt för i efterhand och denna typ av produkt är perfekt att sälja per automatik via nyhetsbrev
  • Du kan via ett nyhetsbrev lära ut allt du bara kan om en viss produkt som du sedan rekommenderar till de prenumeranter som är med i utskicken. Genom att rekommendera produkten kan du få provision för det med. 

Egentligen är det bara din egen fantasi som sätter gränserna. Viktigt att komma ihåg är det att det du erbjuder måste vara relevant för den besökare du har på din webbplats. När du sedan har levererat det som besökaren ville ha så följer du sedan upp med fler utskick där du till slut erbjuder en produkt eller tjänst. Du kan alltså, som jag personligen gjort, sätta upp processer på din webbplats som gör att du tjänar pengar dygnet runt, året om, utan att du behöver fokusera på det.

Onboarding / automatiserad support

Ett annat sätt att använda en automatiserad process är om du kanske säljer en produkt eller tjänst. Om du erbjudit denna tjänst eller produkt ett tag så vet du ganska snabbt vilka frågor som brukar återkomma. 

Efter någon köpt du erbjuder trigga igång en serie av e-postmeddelanden som svarar på de frågor du vet kommer att komma ändå vilket i sin tur frigör tid för dig som du kan lägga på annat. Detta innebär inte bara att kunden får en snabb inblick hur denne skall konsumera det dom köpt utan deras syn av ditt företag blir redan från start positiv och en positiv kund är en kund som alltid återkommer.

Bättre leads

Genom att erbjuda väldigt specifika saker för besökare som hamnar på en viss sida gör att dina leads som väljer att gå med i dina nyhetsbrev är väldigt riktade leads eftersom du lyckats att ringa in exakt vad besökaren är ute efter. Genom att erbjuda olika typer av opt-ins till olika delar av dina nyhetsbrev genom hela din webbplats gör att dina leads är av väldigt högre kvalite än om du har samma erbjudande över hela din webbplats. 

Ju fler olika, mer specifika opt-in över din webbplats du kan bygga desto bättre för dina nyhetsbrev. 

Automatiska utskick av blogginlägg

Många företag tycker det är svårt att hela tiden komma på nya saker att informera om i sina nyhetsbrev vilket till slut leder att utskicken dör ut av sig själv. Jag har lagt upp det på det sätt att de först går med i en väldigt specifik del av mitt nyhetsbrev. 

Därefter skickas de med på en resa på 5-9 utskick och efter detta går prenumeranterna per automatik över till en mer generell del som gör att de får ett mail (givetvis automatiskt) så fort jag publicerar en ny artikel som kanske inte är den mest riktade sätt att hålla kontakten. Men om jag har det eller inga utskick att välja på så väljer jag detta alla gånger. 

Alla företag driver idag en blogg för att öka sin trafik till sina produkter och tjänster och gör de inte det så skall de göra det och då är detta ett enkelt sätt att hålla kontakten med prenumeranter. 

Viktiga saker att tänka på 

Det låter kanske för bra för att vara sant att man kan bygga automatiska processer som jobbar i bakgrunden i ditt företag och det är kanske inte helt enkelt att sätta upp eftersom det gäller att tänka lite längre så man redan innan har en klar bild på hur allt skall fungera.  

Du skall alltså veta redan innan någon går med på ett nyhetsbrev var denna person skall erbjudas för resa igenom ditt företag och hur du skall tjäna pengar på det. Att erbjuda besökare som kommer till din webbplats att gå med i ditt nyhetsbrev där du inte planerat deras resa i förväg är ingen vidare bra plan. 

Planering

Det viktigaste innan du ens börjar är just planeringen. Du vill att dina besökare som går med på ditt nyhetsbrev skall få en resa i ditt företag och dina produkter och/eller tjänster och att det skall vara en härlig kombination där du erbjuder bra information med mer säljande typ av nyhetsbrev. 

Att sälja i varje nyhetsbrev är ingen bra idé men en lika dålig idé är att aldrig försöka sälja eftersom du då inte kommer tjäna några pengar så det gäller att hitta en bra balans i dina utskick mellan försäljningen och informationen du skickar ut. 

Verktyg 

Som du kanske förstått är detta inget man sitter och gör manuellt för då blir det knappast automatiserat. Det finns en sjö av verktyg där ute och jag har provat de flesta av dem men för två år sedan föll jag pladask för Convertkit vilket gör allt du behöver för att ta din automatisering till en helt ny nivå. Det är väldigt kraftfullt samtidigt som deras gränssnitt gör det väldigt lätt och intuitivt att arbeta med vilket gör att det är lätt att använda även om man är ovan dessa typer av verktyg.  

Inom en månad med Convertkit hade jag skapat en inkomst som täckte kostnaden för själva verktyget och det bör du med kunna göra. Vilket verktyg du än väljer bör du se till att verktyget stöder följande saker (vilket är grundläggande och viktiga):

  • Avancerad segmentering
  • Taggar 
  • Möjlighet att flytta användare mellan listor/taggar

Ta ett besök till Convertkit(länk öppnas i nytt fönster) och se vilka funktioner de har för sin automation och se till att det verktyg du väljer har ungefär samma funktioner för jag vet att du klarar dig långt på dessa när du skall bygga automatiska processer. 

Du kan starta med Converkit med deras plan som är gratis vilket får dig god till att använda deras verktyg upp till 500 prenumeranter. Du går dock miste om de automatiska funktioner som autoresponders vilket givetvis behövs för kunna automatisera. 

Slutord

Att försöka automatisera en del eller stora delar av sina inkomster öppnar upp för fler möjligheter för det företag man driver. Detta är speciellt viktigt när man driver ett mindre företag och gör det mesta på egen hand. 

Mitt mål är att hälften av alla mina inkomster i mitt företag i framtiden skall vara av den passiva sorten eftersom det öppnar upp för mycket annat i mitt liv. 

Vill jag sedan använda den tiden för att tjäna ännu mer pengar på mitt företag genom att jobba ännu mer så är det en väg att gå. Men det kan även handla om att utöva sin hobby mer än vad som var möjligt tidigare. 

En sak är dock säker. 

Har du en gång fått känna av hur passiva inkomster får dig att må så kommer du förmodligen att lägga mer tid på att automatisera ditt företag precis som jag har gjort. 

Lycka till.