För att kunna skapa en bra inkomst via nyhetsbrev så behövs förmodligen inte så många prenumeranter som du tror. Man säger att det räcker att ha kring tusen prenumeranter för att skapa en riktigt bra semi-passiv inkomst om du gör allt rätt, samt sköter din lista på ett korrekt sätt. 

Det som det kanske inte talas så högt och brett om är vad som måste fungera om du skall skapa en bra inkomst från ett litet nyhetsbrev och öppningsfrekvensen är en del av det hela, det vill säga hur många som öppnar upp de nyhetsbrev du skickar. 

När jag först började bygga mina nyhetsbrev (jag har nyhetsbrev integrerat på många webbplatser) så fokuserade jag all tid på att bygga så stora nyhetsbrev med så många prenumeranter som jag bara kunde. 

Det tog ett tag tills jag insåg att det enda som spelar någon roll är hur aktiva dina prenumeranter är på dina nyhetsbrev. Nuförtiden gör jag det motsatta till det jag gjorde i början eftersom jag gör allt i min makt för att hålla mina prenumeranter till så få till antalet som möjligt. 

Däremot ser jag nu till att varje prenumerant verkligen är aktiv och som både öppnar och läser mina utskick samt att de klickar på de länkar jag har i mina nyhetsbrev. Detta har inte bara gjort att öppningsfrekvensen ökat utan när man trimmar ned sina prenumeranter och bara sparar de mest aktiva så sparar man också pengar. 

Denna artikel är skriven så du kan ta tag i ditt gamla trötta nyhetsbrev med en usel aktivitet och skapa öppningsfrekvenser du bara kunnat drömma om.

Läs också: Öka ständigt antalet leads till ditt företag.

Vad är egentligen öppningsfrekvens?

När du skickar ut ett nyhetsbrev till dina prenumeranter beräknas öppningsfrekvensen genom att man tar antalet skickade mail(exkluderat de mail som inte når mottagaren) och delar det med antalet personer som öppnar och läser det nyhetsbrev du skickat ut. En stor branschundersökning gjordes 2018 och en normal öppningsfrekvens ligger mellan 20-25% vilket betyder att om du skickar ut ditt nyhetsbrev till 1000 personer så öppnar mellan 250-300 unika personer ditt utskick vilket är rätt bra men man kan göra väldigt mycket för att öka antalet öppnade mail, men rätt liten insats vilket jag återkommer till. 

Enligt undersökningen IM 2016 Email Marketing Benchmark Study så var den genomsnittliga öppningsfrekvensen 21.5% och klickfrekvensen 3.3%(alla branscher inkluderade).

Redo? Då kör vi. 

Igonera inte din lista

Det är många gånger som jag gått med i något nyhetsbrev för att få tillgång till något för att sedan inte höra något mer från detta nyhetsbrev från kanske 4-5 månader och då minns man inte ens att man gått med i nyhetsbrevet. 

Så innan du ser till att besökare kan gå med i ditt nyhetsbrev skall du först ha en plan för ditt mailutskick

Saker du kan göra för att direkt är att se till att den nya prenumeranten få en bra start på ditt nyhetsbrev och optimera för att denna prenumerant kommer att bli en lojal kund till dig i framtiden.

  • Sätt förväntningarna direkt. I det första nyhetsbrevet till den nya prenumeranten bör du direkt sätta dess förväntningar. Hur många gånger i veckan kommer nyhetsbrevet och vilken dag kan prenumeranten förvänta sig att nyhetsbrevet kommer från dig? Skicka nyhetsbrev varje vecka eller åtminstone minst varannan vecka. Regelbundenhet är väldigt viktigt. 
  • Använd autoresponder. En autoresponder är en funktion som innebär att du i förväg kan skapa 5-10 nyhetsbrev (eller så många du vill) som sedan går ut till nya prenumeranter per automatik när de går med i ditt nyhetsbrev. I verktyget Convertkit som jag använder har jag i vissa sekvenser upp till 40 nyhetsbrev som redan är klara reda att gå ut till en ny prenumerant under 40 veckor, detta utan jag behöver lyfta ett finger. 

Som du nu förstår är regelbundenhet verkligen viktigt när de kommer till nyhetsbrev. Många som driver nyhetsbrev är rädda för att skicka nyhetsbreven för ofta men man skall tänka på ett helt annat sätt. 

Om du konsekvent kan skicka nyhetsbrev en gång per vecka tycker jag du skall göra det för de som tycker en gång i vecka är för mycket kommer på egen hand att avregistrera sig från ditt nyhetsbrev. Om prenumeranten tyckte en gång i veckan var för mycket så kommer det inte blir den hardcore-prenumerant du är ute efter hursomhelst. 

Rensa din lista med hjälp av segmentering

Prenumeranter som inte öppnar de nyhetsbrev du skickar ut är skadligt för både för dina nyhetsbrev samt för din ekonomi och de skall rensas bort från dina listor så fort som möjligt och det gör du lättast genom att segmentera dina nyhetsbrev. 

Om inte prenumeranterna öppnar de nyhetsbrev du skickar ut så kommer e-post (nyhetsbrev) som kommer från dig till slut hamna i skräpposten och det är verkligen inte bra för ditt nyhetsbrev i helhet så segmentera bort de prenumeranter som inte öppnar, läser och agerar på dina utskick. 

Var personlig

Det har gjorts många studier på nyhetsbrev som skickas till Gmail (Alphabet, tidigare Googles e-posttjänst) och studier har visat att en mycket större andel av de nyhetsbrev som kommer in till dem som har företagsnamnet eller någon annan anonym avsändare än de som endast har sitt namn som avsändare hamnar i skräpposten istället för inkorgen. 

Eftersom Gmail är den särklass största e-postleverantören i världen så har flest studier gjorts hos dem men det finns ingen anledning att tro att resultatet skulle bli annorlunda hos andra andra leverantörer runt om i världen. 

Så om det är möjligt, vilket det ofta är, använd ditt namn eller något namn på någon inom företaget som avsändare istället för företagsnamnet/organisationen. 

En funktion som också finns i de flesta verktyg att kunna göra utskicken personligare genom att använda olika fält så att du använder prenumeranterna förnamn i nyhetsbreven. Även om prenumeranten givetvis förstår att det inte är så att du kan deras namn men det får ändå nyhetsbreven att kännas aningen mer mänskliga. 

Undvik att dina nyhetsbrev hamnar i skräpposten

Se upp för ord och fraser som triggar 

Jag har redan nämnt olika saker som att rensa bort prenumeranter som inte engagerar sig samt att du också bör använda ditt eget eller en kollegas namn som avsändare istället för namnet på ditt eller ert företag. Men det finns givetvis mer saker som ställer till det.

När man skriver ett nyhetsbrev skall du tänka på vilket språk du använder dig av både i rubriken samt i innehållet i utskicket. Dina nyhetsbrev skall inte sälja på ett aggressivt sätt. Här är några sådana ord och fraser som du bör undvika om ditt mål är att hamna i inkorgen (vilket det bör vara):

  • Köp
  • Rabatt
  • Bonus
  • Viktminskning
  • Rik
  • Bitcoin
  • Pris

Det är ganska självklart detta men det tåls att ta upp ändå eftersom det räcker väldigt långt att skriva nyhetsbrevet på ett sätt du själv skulle vilja motta ett nyhetsbrev från någon annan. 

Tajma utskicken för just dina mottagare

Studier har visat att flest nyhetsbrev öppnas i mitten av veckan under tidig kväll och även om det kan vara nyttig information kan det ju vara helt andra dagar och tider som gäller i den bransch som du är verksam inom. 

Jag brukar själv följa exemplet ovan även om jag för ett par webbplatser har valt andra dagar eftersom det har visat sig fungera bättre. Försök att tänka dig in i din målgrupps liv och utgå från det när du väljer vilken dag och tid du skall ha för dina utskick. 

Om du riktar dig till en målgrupp på personer mellan 18-20 år så kanske inte det självklara valet skulle vara att skicka ut nyhetsbreven på fredagskvällar (när en stor del av detta klientel är ute och roar sig) medan det kanske fungerar väldigt bra om du riktar dig till en äldre målgrupp. 

Genom att bara tänka igenom och göra en snabb analys av din tilltänkta målgrupp kan du förmodligen komma på när den lämpligaste dagen och tiden bör vara. 

Låt ämnesraden göra mottagaren nyfiken

Gör mottagaren av nyhetsbrevet nyfiken genom att sätta en bra rubrik som lockar prenumeranten att klicka sig in i nyhetsbrevet för att läsa vidare. Kom dock ihåg att rubriken också måste hålla vad den lovar och får inte på minsta sätt vilseleda prenumeranten. 

Sänd nyhetsbrevet en gång till

När man skickar ut nyhetsbrev så kommer aldrig alla prenumeranter att öppna varje nyhetsbrev hela tiden. Det är bara så det är av alla möjliga anledningar men ofta är det inte svårare än det vanliga livet kommer emellan och det behövs inte mycket för att ett nyhetsbrev skall bli oläst. 

Det finns i en funktion i Convertkit, samt även i andra verktyg som används för nyhetsbrev så man kan segmentera ut de prenumeranter som inte har öppnat det nyhetsbrev du skickat. Dom kan du lätt segmentera ut på ett par sekunder. 

Därefter sänder du precis samma nyhetsbrev ännu en gång eller så väljer du att ändra rubriken en aning och så sänder du i princip samma nyhetsbrev ännu en gång och bara denna lilla funktion i det verktyg du använder kommer öka din öppningsfrekvens med 10-15%.

Om ditt verktyg ej har denna funktion så bör du genast se dig om efter ett annat verktyg eftersom att segmentering är väldigt viktigt när du arbetar med nyhetsbrev. 

Slutord

Som du märker så går det göra väldigt mycket för att öka öppningsfrekvensen i de nyhetsbrev du skickar ut ökar den så kommer också ditt nyhetsbrev vara mer lönsamma. Detta eftersom du både kommer ha mer aktiva prenumeranter samtidigt som du ej betalar för prenumeranter som ej är aktiva. 

Att optimera och se till att ditt nyhetsbrev är så aktivt som det bara går är en pågående process som bör göras ett par gånger per år för att hålla dina nyhetsbrev så aktivt som möjligt.