Det finns många verktyg för nyhetsbrev på marknaden och även om man kan flytta sitt nyhetsbrev i framtiden så är det en rätt krånglig process. Inte flytten av dina prenumeranter men det kan vara problem att få sina prenumeranter godkända hos ett nytt verktyg om man har otur. 

Eftersom du läser denna artikel så har du säkert tänkt att starta och driva nyhetsbrev ett tag men kanske är lite osäker på vilket verktyg du skall välja. Jag har under mina år betat av de flesta verktyg för nyhetsbrev på marknaden   

Eftersom det är du som skall jobba i verktyget är det viktigaste att du tycker att gränssnittet i verktyget är något som du kan tänka dig att jobba i. För ett par år sedan körde jag två olika verktyg tills jag fastnade för Convertkit som nu är det enda verktyg jag kör. 

Verktyget har allt jag kan önska och är lätt att förstå samtidigt som det har alla funktioner som jag kan tänkas behöva för min verksamhet och förmodligen räcker det också för dig och din verksamhet. 

Nu behöver du inte välja just det verktyg jag har (dock kan du om du går med i videokursen nedan se lite hur det ser ut så kan du bilda dig en egen uppfattning) utan de viktigaste är att det verktyg du väljer har alla funktioner som du tror du kommer använda. 

Om du inte vet vad du skall funktioner du skall söka efter i ett verktyg så kommer du långt med autoresponders och segmentering. Om du kan tagga personer eller sätta en label på dem är det också en bra funktion. 

Lägg inte veckor på att välja verktyg utan välj ett som du tycker se bra ut och gå vidare. 

Det viktiga är att du börjar bygga upp din databas med nya leads och vilken tjänst du använder dig av kanske är mindre viktigt även om jag alltid förespråkar Convertkit.

Uppmuntra prenumeranterna till dialog

När du driver nyhetsbrev och speciellt om ditt nyhetsbrev är nytt och under uppbyggnad är det speciellt viktigt att du uppmuntrar dina prenumeranter till att svara på dina utskick på grund av en rad olika orsaker. 

Om du får prenumeranten att svara på dina nyhetsbrev är det bra för din leveranssäkerhet för dina nyhetsbrev eftersom det visar internetleverantörerna att de nyhetsbrev du skickar är välkomna från prenumeranterna vilket ger dina utskick en bra chans att hamna i prenumeranters inkorg istället för i deras skräppost. 

Det andra positiva med att ha en tvåvägsdialog men ditt nyhetsbrev att du får väldigt trogna och lojala prenumeranter som inte bara ser fram emot dina utskick utan blir också mer villiga att investera i något som kommer från dig (till exempel en produkt eller tjänst).

Prenumeranter skall vara i fokus

Visst, nyhetsbrevet är ditt och du får givetvis driva det på vilket sätt du själv önskar. Men viktigt att komma ihåg att ingen som blir prenumerant är intresserad av dig och hur bra det går för dig och din verksamhet. 

De har gått med i ditt nyhetsbrev för att lära sig något som de inte kan och som de du förmodligen har bevisat för dem att du är rätt man eller kvinna att lära sig det från. De har även siktet inställt på sitt liv och sin verksamhet. 

Så länge du kan visa dem att du förstår att det är dem som prenumerant och inte du själv som står i fokus i nyhetsbreven så kommer de fortsätta lyssna på dina tips och guider. Det kommer förhoppningsvis också leda till att de kommer stanna som prenumerant under en väldigt lång tid på ditt nyhetsbrev. 

Tänk mobilt

Enligt denna undersökning kom man fram till att 66% av all e-post öppnades på antingen en mobiltelefon eller surfplatta. Då skall du även komma ihåg att denna undersökning var från 2014 så antalet är nog inte mindre nu, snarare öppnas nog till största del e-post på en mobil enhet. 

En tips jag kan ge vilket även gäller webbplatser nuförtiden men som är speciellt viktigt för mobila enheter, är att inte skriva så långa stycken utan försök hålla varje stycke till bara ett par meningar. Detta för det skall bli mycket luft i texten vilket underlättar för mindre skärmar så som mobiler och surfplattor. 

Automatisera ditt nyhetsbrev

Det stora med nyhetsbrev är att man kan automatisera mycket av arbetsbelastningen och med bra automatiserade processer blir det både väldigt kul att jobba med eftersom det blir kostnadseffektivt.

Jag har i min verksamhet automatiserat väldigt mycket med Convertkit vilket är det verktyg jag använder mig av i min verksamhet. Automation är väldigt viktigt, kanske det viktigaste ett verktyg erbjuder så det är väldigt viktigt att du har valt ett verktyg som är lätt att jobba med. 

Det verktyg jag använder är väldigt bra, men det finns andra verktyg som kan ta det med automation till en helt annan nivå än vad som är möjligt med mitt verktyg. Problemet med de verktygen är att de är så komplicerade så att de knappt går använda. 

Om du kollar in det verktyg jag använder och läser på deras sida och väljer något verktyg som har liknande funktioner som du tycker se lätt ut att arbeta med så välj det verktyget! 

Gör det inte svårare än vad det är. 

En call-to-action per nyhetsbrev

När du skickar ut ett nyhetsbrev vill du med all säkerhet att prenumeranten skall klicka på någon länk du har i nyhetsbrevet. Jag kan än idag, fast att nyhetsbrev nu är en ganska mogen bransch få nyhetsbrev som handlar om lite allt möjligt med flertalet länkar i samma utskick. 

Detta är väldigt förvirrande för mottagaren när det inte finns en röd tråd genom det utskicket de läser samt att det är flera olika länkar som inte handlar om samma sak. Du som skickar nyhetsbrev måste göra det glasklart vad varje nyhetsbrev handlar om och vad du vill att din prenumerant skall göra i varje mailutskick.

Fokusera på en sak i varje enskilt utskick. Förutom att utskicket skall ha fokus på ett ämne skall också varje utskick endast innehålla en länk som du vill din prenumerant skall klicka på även om länken kan finnas på 2 ställen i samma mail. 

Alla mina nyhetsbrev ser rätt lika ut, även om jag verkar i många olika nischer. Det börjar med en liten inledning och därefter kommer en länk. Efter länken så kommer ett par paragrafer text följt av länken en andra gång. 

Alla nyhetsbrev är korta, rakt på sak och det finns aldrig någon tvekan om vad mina utskick handlar om eller vilken länk i utskicket jag vill prenumeranten skall klicka på. Man kan säga att jag har barnsäkert mina utskick så att ingen prenumerant kan missuppfatta något. 

Agera utifrån din statistik

De verktyg som finns på marknaden kommer (får vi hoppas) med statistik så du lättare kan få ett grepp om vad som fungerar med dina nyhetsbrev och det som kanske måste ändras eller göras på ett bättre sätt. 

Om du via ditt nyhetsbrev lär ut några olika färdigheter till dina prenumeranter men kanske alla ligger inom samma område så kommer förmodligen vissa saker gå bättre än andra. Det är knappast troligt att alla delar i de nyhetsbrev du skickar skall gå lika bra. 

Det är lätt att förbättra sin marknadsföring via e-post bara genom att läsa av sin statistik en gång i månaden. Ta bort eller ändra saker i de utskick som prenumeranter inte öppnar upp eller klickar sig vidare ifrån och gör fler utskick som liknar dina mest framgångsrika utskick. 

Nyhetsbrev behöver inte vara svårare än så. 

Planera ditt innehåll grundligt

Det kan vara jobbigt att tänka på hur man skall få alla besökare att signa upp på ditt nyhetsbrev på din webbplats men man behöver inte göra allt så komplicerat för sig. På din webbplats eller blogg så informerar du förmodligen bara om 3-4 olika områden i något ämne. 

Det jag gör är att jag sätter upp en landningssida i Convertkit för varje ämne vilket gör att hela denna process blir väldigt enkel. Låt säga att du informerar dina besökare inom 3 olika områden så är det enda du behöver göra är att skapa tre landningssidor för varje enskilt ämne. 

När du väl har dina tre landningssidor så är det bara att du börjar på att producera innehåll inom dessa 3 områden på din webbplats, youtube och på andra ställen du håller till. I varje artikel du lägger på din webbplats, post på instagram eller twitter eller film på youtube bör då varje i någon av dessa 3 områden. 

Sedan pekar du bara varje sak du producerar till en av dessa tre landningssidor. Det innebär att du kan producera massvis med innehåll dessa områden men du behöver bara göra tre landningssidor vilken gör allt så mycket lättare. 

Verktyget jag använder kommer redan med snygga landningssidor men det gör tyvärr inte alla verktyg. Om det verktyg du använder ej har det inbyggt så finns det tjänster som Optinmonster, Leadpages och ThriveArchitect. 

Dessa olika tillägg går koppla till de flesta större verktyg för nyhetsbrev. 

Planering är allt. 

Slutord

Artikeln börjar närma sig sitt slut men om du följer dessa små tips så kommer du också att bygga ett mer lukrativt nyhetsbrev och addera prenumeranter i en snabbare takt. 

Lycka till.