Eftersom majoriteten av all e-post som nu skickas öppnas på mobila enheter är det inte längre bara trevligt att dina nyhetsbrev ser bra ut även mobilt utan det är helt enkelt nödvändigt om du skall lyckas med de mailutskick som går ut till dina prenumeranter

Att få dina utskick att se bra ut och fungera på större skärmar är inga större problem eftersom man har mycket yta att jobba med. Men när det kommer till att få nyhetsbreven att se bra ut på mobila enheter blir det krångligare. 

Det är också lite utmaningar att utforma utskicket som lockar användaren att klicka sig vidare in i det nyhetsbrev du skickat. Även detta beror på att man har mindre yta att jobba med så det gäller att tänka på hur man utformar sina utskick i det verktyg man använder. 

Att lära sig så mycket om sina användare är inte heller något som skadar dina nyhetsbrev. Om ditt verktyg visar statistik på vilka mobiltelefoner som används samt vilka e-postklienter dessa använder så kan du försöka optimera dina utskick extra mycket. 

Du kommer via statisk förmodligen märka att en stor del av dina användare använder samma typ av utrustning så genom att ta reda på vad majoriteten använder sig blir det lättare att optimera dina utskick för den stora massan.

Anvsändare, ämne och pre-header 

På desktop så ser man ungefär 60 tecken av rubriken innan raden bryts och användaren måste gissa sig till vad fortsättningen bör vara. Om du tycker att 60 tecken låter lite så är det inget mot på mobila enheter där du endast har mellan 35-40 tecken att jobba med.

Pre-header? Ett begrepp som inte är så vanligt i Sverige men något är bra att använda sig av för att det är ännu en chans att kunna locka in prenumeranterna att läsa hela utskicket. Pre-hedern är raden som kommer under ämnesraden och den rad som man kan skymta och avslöjar lite om vad utskicket innehåller. 

Det är då extra viktigt hur du startar dina utskick eftersom det är de första orden du skriver  i utskicket som prenumeranten kommer ha möjlighet att se i sin mobila enhet. 

Typsnitt, bilder och kolumner 

Eftersom de mobila enheternas skärmar är mindre så bör man anpassa texten därefter. Använd ett typsnitt som är lättläst såsom Arial, Georgia eller Verdana och väljer du någon annan se då till att den ser bra ut i mobila enheter. 

Använd aningen större storlek på typsnittet än du kanske är van vid och en annan sak man kan göra för att göra det lättare att läsa är att öka radavståndet i brödtexten. Om du väljer ett  annorlunda typsnitt så ta då reda på om den fungerar i mobila enheter innan du använder den i alla utskick. 

Andra saker du kan tänka på att göra förutom att ha ett utökat radavstånd även bryta upp med punktlistor och även en bild här och där även om jag personligen nästan slutat med att använda bilder i nyhetsbrev. 

Hela syftet med nyhetsbrev är ju att få prenumeranterna att klicka sig vidare till ens webbplats eller webbshop och ju mer som gör mottagaren distraherad ju svårare blir det för dig att skapa en bra inkomst på nyhetsbrev som förmodligen var hela poängen. 

Om jag nuförtiden väljer att att ens använda en bild så brukar jag lägga bilden efter allt som är viktigt. På detta sätt så har jag samma möjlighet att lyckas med mina nyhetsbrev samtidigt som utskicket avslutat med en fin bild. 

Eftersom vissa e-postleverantörer per automatik blockerar bilder så är det bra att använda ALT-taggar för bilder. På det sättet ser användaren vad bilden tänkt beskriva eller visa även om bilden skulle vara blockerad. 

När du använder dig av bilder och vet att många öppnar nyhetsbrevet på mobilen så blir det extra viktigt att optimera de bilder som skall användas så att de blir så små som möjligt så de går fort att ladda. 

Att optimera bilder är viktigt även på din webbplats men det blir än viktigare när det kommer till mobila enheter. 

Det finns mallar med både två och tre kolumner och även om man kanske tycker att det är en god idé att trycka in så mycket man kan så blir resultat ofta dåligt. Visst, dessa mallar är ofta optimerade för mobila enheter. 

Det som dock händer är att användaren mottager ett väldigt långt utskick där denne får scrolla och scrolla tills prenumeranten ledsnar. Det finns ingen rimlig chans att en användare kan ta till sig all information som är i ett sådant nyhetsbrev. 

Varken på sin mobila enhet eller på sin desktop. 

Call-to-action

Eftersom du bör använda en call to action i varje nyhetsbrev så bör du också se till att det är lätt att klicka på den som skall vara den viktigaste (och förmodligen den enda) länk du har med i utskicket. 

Detta gör du lättast genom att frigöra utrymme både ovanför och under knappen eller länken som du vill prenumeranten skall klicka på eftersom det underlättar för användaren och gör den lätt att klicka på. 

Även om de flesta idag använder sig av mobiltelefoner med mycket fina skärmar finns det dock väldigt många äldre mobiler i omlopp som inte har så bra skärmar. På sämre skärmar är det svårare att tyda en länk som är blå om din brödtext är svart. 

Jag använder oftast en vanlig länk rätt högt upp i utskicket samt att jag i mitt verktyg Convertkit använder en funktion som bygger en knapp som jag brukar använda någon färg som sticker ut en aning. 

Detta för att jag vill att man skall kunna se att det finns länkar i utskicket även om man öppnar och läser nyhetsbrevet på en sämre skärm. Sedan vill jag tillägga att du knappast behöver det verktyg jag använder om du vill använda dig av knappar eftersom denna funktion finns i de flesta verktyg på marknaden. 

Tänk också på att vissa människor har ganska stora fingrar som skall trycka på den knapp du gör har i nyhetsbrevet. Se till att knappen är minst 30 pixlar hög för att alla människor utan problem, oberoende fingerstorlek, skall kunna klicka på länken.

Mallar

De flesta verktyg som används för att skapa nyhetsbrev som finns på marknaden har idag anpassat sig till skiftet från desktop till mobilt. Även om de finns mallar i verktygen och det sägs att de skall vara mobilanpassade är det inget som tvingar dig att använda dem. 

Det var länge sedan jag slutade använda mig av mallar i mina nyhetsbrev och anledningen till det är många. Den första och viktigaste är nog att det är mindre som kan gå fel när man skickar ut sina nyhetsbrev och färre utskick slutar i skräpposten. 

En annan otrolig viktig anledning att bara köra en en vit bakgrund (som ser ut som du skickar ett mail till en kompis eller kollega) är att man får fler prenumeranter att klicka på den länk man vill de skall klicka på utan att störas av för mycket innehåll. 

Jag fick ett fint uppsving från min marknadsföring när jag valde de mallar som finns i verktygen. 

Mobila landningssidor

Något som brukar fungera väldigt dåligt på mobila enheter är de landningssidor som man har för sin verksamhet. Själva nyhetsbreven är det nuförtiden inga problem med om man kör med någon av de största leverantörerna.

Jag bygger mina landningssidor för min verksamhet i Convertkit och de är mobilanpassade och ser bra ut i alla olika handhållna enheter vilket känns väldigt tryggt.

Det är inte kul när landnigssidorna inte fungerar på mobila enheter eftersom många idag i princip endast surfar på mobilt. Du måste verkligen se till att den tjänst du använder har mobilanpassat sin verksamhet.

Titta på exempel hur landningssidorna ser ut i den tjänst jag använder.

Längd

När man tar upp sin e-post på sin mobila enhet är man ofta på språng och när man är det så har man inte tid att läsa en uppsats som de fått från dig. När jag började skicka nyhetsbrev skrev jag väldigt mycket i dem.

Jag märkte dock rätt fort att det inte var så många som hade tid att konsumera dessa utskick som var längre så jag gjorde tvärtom och började skicka korta nyhetsbrev där jag istället hade länkar till mina webbplatser. 

Om du har svårt att hålla ned längden på dina nyhetsbrev så känns det som du har en liten oklar bild om vad du vill att prenumeranten skall göra för något. Om du vet exakt vad du vill med ditt utskick skall det också vara mycket lätt att utforma ett väldigt kort utskick. 

Idag är kort text i utskicken en praxis. 

Optimera och testa

Även om du efter att ha läst denna artikel så bör du lägga tid på att optimera de nyhetsbrev du sätter upp på dina webbplatser. Om möjligt, kolla om du kan få fram någon statistik på vad dina prenumeranter använder för mobila enheter och e-postklienter. 

Optimera först med dessa i åtagande och efter det går du ned på detaljnivå. Efter du fått dina utskick att se grymma ut i mottagarens enheter så finns det mer du kan testa för att förbättra öppningsfrekvensen ännu mer. 

Ett sätt är att använda dig av A/B tester när du gör dina utskick så du ser vilken rubrik som får den bästa öppningsfrekvensen. 

Slutord

Tiden är kommen att du börjar ta de mobila enheterna på allvar. Gör dina utskick för mobila enheter i första hand och för desktop i andra hand.