I denna artikel kommer jag gå igenom verktyget som jag själv använder för alla mina nyhetsbrev och som också är det verktyg jag rekommenderar till de kunder jag hjälper med nyhetsbrev.
Vi skall vara ärliga, Convertkit är inte helt perfekt och verktyget passar inte alla men det passar till större delen av er som driver nyhetsbrev, eller tänker börja driva nyhetsbrev och det är det bästa verktyg jag har använt för min verksamhet.
Vilket verktyg du än väljer så kommer du sakna vissa funktioner och tycka att saker och ting borde gjorts annorlunda men det är i princip omöjligt att hitta ett verktyg som är perfekt för sina egna behov.
När jag jobbat med mina kunder och deras nyhetsbrev så har jag märkt att de tycker att verktyget de valt för att skicka sina nyhetsbrev ofta är alldeles för komplicerade. Detta leder till att de inte jobbar med sina nyhetsbrev i den utsträckning de bör göra.
Många har tagit sina nyhetsbrev till en helt ny nivå när de bytt till Convertkit, mycket för att verktyget, även om det är väldigt kraftfullt i grund och botten är mycket lätt att arbeta med. Det blir därför roligare att jobba med sina nyhetsbrev och det resulterar i sin tur i bättre resultat.
Det behöver ibland inte vara svårare än så.
Om du inte är tekniskt intresserad, driver e-handel(av större modell) eller jobbar mycket med annonsering på Facebook där du kör retargeting kampanjer (som du skall integrera med dina nyhetsbrev) så kommer du älska Convertkit.
Detta verktyg är för dem som vill använda ett verktyg med ett visuellt gränssnitt som är lätt att jobba i och framförallt roligt att jobba med.
Även om Convertkit på ytan kanske verkar vara ett simpelt verktyg på ytan så kan det antagandet inte vara mer fel. Det har väldigt många avancerade funktioner under som ger möjligheten att ta sin e-postmarknadsföring till en helt ny nivå.
Så fungerar Convertkit
Nu är det dags att gå igenom de olika delarna i Converkit så du får se och kanske få en klarare bild av detta verktyg.
Formulär
Det är här allt börjar. Genom att lägga in formulär på din webbplats kan besökarna kan gå med i ditt nyhetsbrev. Det finns i denna stund sex olika formulär att välja på och man kan tycka att de skulle bjuda på ett par till.
Däremot är de inget fel på dessa formulär och man kan verkligen göra dem snygga för besökarna men de är ganska basala mot formulär i vissa andra verktyg men med det sagt så gör de sitt jobb.
Det finns även stöd för exit intent pop up, vilket är ett formulär som dyker upp om besökaren försöker stänga din webbplats i dess webbläsare vilket kan hjälpa dig att ta till vara på några extra besökare.
De har även för sina formulär lanserat ett eget tillägg till WordPress som du kan installera på din webbplats (om du använder dig av WordPress vill säga) vilket gör det mycket lätt att skapa olika formulär för olika kategorier.
Detta ger dig möjlighet att skapa mer lockande formulär beroende på vilken sida på din webbplats din besökare är inne på. Du kan läsa mer om deras WordPress tillägg på deras webbplats.
Läs mer om formulären på Convertkits webbplats
Landningssidor
En landningssida är en specifik sida som du kan göra för att beskriva för besökaren vad denna får tillgång till om de ansluter sig till nyhetsbrevet. Dessa fungerar fint tillsammans med formulären och kompletterar formulären föredömligt när man på en landningssida kan beskriva för besökaren, lite mer i detalj vad denne vinner på att börja prenumerera på ditt nyhetsbrev.
Inbakat i Converkit finns redan snygga inbyggda landningssidor vilket gör det väldigt enkelt att skapa en sådan sida utan att vara tekniskt lagd.
Landningssidor finns i dyrare verktyg med samt att man kan använda sig av ett fristående verktyg att skapa dessa landningssidor men det blir både dyrare och svårare att jobba med.
Om du använder en fristående aktör för dina landningssidor som Optinmonster, Bloom eller Thrive Architect får du mycket fler landningssidor att välja på och du kan även göra dem med avancerade.
Dock blir det mer krångligt att koppla ihop allt. Convertkit har gjort det lätt för alla, även de med begränsade tekniska kunskaper att skapa landningssidor för sin webbplats vilket de skall skall ha en stor eloge för.
Jag har själv använt olika tjänster som jag sedan har kopplat ihop till verktyg som Converkit och även om det fungerar bra i de allra flesta fall så blir det fler rörliga delar i kedjan som kan gå fel om man ha otur.
Eftersom jag själv nästa uteslutande använder mig av Converkit så använder jag mig också av de landningssidor som de ebjuder direkt inne i verktyget. Detta sparar mig pengar men framförallt så finns det inget som krånglar och det går väldigt snabbt att sätta upp landningssidor när man har denna funktion direkt i verktyget.
Här ser du ett smakprov av de landningssidor som finns tillgängliga när denna artikel publiceras (notera att Converkit alltid förbättrar sin tjänst så fler kan ha tillkommit):
Du kan även läsa mer om deras landningssidor här på deras egna webbplats och även se en video om hur de fungerar i praktiken och hur du kan ändra dem själv så du kan anpassa dem till din egna verksamhet.
Prenumeranter
Dina prenumeranter eller subscribers som det kallas i verktyget är just som det låter, dina prenumeranter som du har för dina nyhetsbrev. En väldigt positiv sak är att Converkit jobbar med taggar i sitt verktyg och inte listor.
Lätt förklarat, i det populära svenska verktyget Get A Newsletter så använder det verktyget listor i sitt verktyg. Problemet för dig som kund blir dock att om samma person är med på flera listor så betalar du för denna person flera gånger.
I Converkit kan du driva 20 nyhetsbrev (jag tar i lite) och samma person kan vara med på alla 20 nyhetsbrev men du betalar bara för denna person en gång. Flera verktyg idag kör ännu med den gamla metoden vilket för företaget är lukrativt eftersom du som kund får betala flera gånger för samma person.
Detta problem slipper du med Convertkit.
Skicka
Finns ingen bra översättning för verktygets funktion Broadcasts men det är den funktion som du använder dig av för att skicka ut ett nytt nyhetsbrev till dina prenumeranter.
Eftersom inte verktyget jobbar med listor så filtrerar du ut vilka prenumeranter som nyhetsbrevet skall skickas till genom att välja via forms, sequences, tags eller products som det kallas i verktyget(de fyra sätten att välja hur man man markerar nya prenumeranter i verktyget).
Editorn själv är väldigt lätt och trevlig att jobba med och du kan även A/B testa dina rubriker när du skickar ut denna typ av nyhetsbrev. Även om A/B testen kan förbättra din öppningsgrad, vilket givetvis är bra, så finns det andra verktyget som denna funktion är väldigt mycket bättre utvecklad.
Med det sagt så är det en trevlig funktion att tillgå.
Du kan även göra dina utskick genom att ta med dina prenumeranters förnamn i utskicken. Även om de flesta givetvis förstår att du inte sitter och skriver personliga nyhetsbrev till dem är det alltid trevligt att se ditt eget namn i nyhetsbreven.
Automation
Att kunna automatisera sina nyhetsbrev är kanske den viktigaste funktionen i det verktyg du väljer och det tyvärr är just detta moment väldigt krångligt att förstå sig på i många verktyg och resultat blir att man inte automatiserar sin verksamhet på nätet.
Kanske är det här Converkit lyser upp som mest. Verktyget har iofs inte de mest avancerade funktionerna som finns på marknaden för just automation men det räcker garanterat till de flesta som driver nyhetsbrev.
Verktyget har lagt mycket tid på att göra det lätt att automatisera utan att man skall behöva inneha en examen i datavetenskap för att klara det. Verktyget är byggt för bloggare, kreatörer och småföretagare som vill driva sina nyhetsbrev på egen hand.
Det finns två baselement i verktyget när det kommer till att börja automatisera sina nyhetsbrev.
Forms (formulär) är det det som dina besökare skriver in sitt namn och e-postadress i och som gör att de blir en prenumerant från start och steg ett i hela processen. Formulär tillsammans med landningssidor är din bas när det kommer att skaffa nya prenumeranter via din webbplats.
Verktyget har även ett plugin som gör att det är lätt att lägga olika formulär i olika kategorier på din webbplats och det finns även rätt många landningssidor man kan använda sig av direkt inne i verktyget.
Med andra verktyg har jag använt speciella tjänster bara för att skapa landningssidor men det blir både dyrare och framförallt krångligare. När jag gjorde bytet från förra verktyget till Converkit så kunde jag ta bort ett verktyg (det jag använde för landningssidor) i min verksamhet vilket sparade mig både tid och pengar.
Sekvenser
Verktygets funktion Sequences är det ställe där du skapar dina automatiska utskick en ny besökare får från dig när denne blir prenumerant. Sekvenser kopplar du ihop med formulären så när en ny prenumerant går med via ett formulär hamnar denna i en sekvens.
En sekvens är oftast en serie av nyhetsbrev som går ut per automatik och det som gör att du kan skapa inkomster och lojala följare bara genom att sätta upp många sekvenser som jobbar för din verksamhet dygnet runt, året runt.
Det är även här du skall lägga mest tid i Convertkit (eller det verktyg du väljer) för det är just när du börjar automatiserar dina utskick som du kommer märka av de stora fördelarna med dessa verktyg.
Verktyget har gjort det lätt för alla att automatisera med det visuella gränssnittet där man kan dra, addera, ta bort lite hur man vill som ni kan se här:
På bilden ovan ser ni de nyhetsbrev man adderar på höger sida och där kan du addera så många du själv önskar som går ut över tid till prenumeranter. Detta är det härliga med nyhetsbrev, just möjligheten att automatisera så mycket.
På höger sida ser du den editor som man skriver i (vilket ser ut som den man har i Brodcasts) och skapar sina nyhetsbrev med. Dock går det inte i de automatiska utskicken att A/B testa rubrikerna vilket de går göra när man skickar ut ett vanligt nyhetsbrev.
Denna funktion skulle vara fint att kunna använda även i de automatiska utskicken men det känns som det kan komma framöver eftersom de är bra på att utveckla verktyget.
Sekvenser är det lättaste att komma igång med och det första du bör sätta dig in i för att börja att automatisera redan från start.
Rules
Går vi djupare på detta så kan du skapa rules vilket är det som driver din automation och där du kan flytta prenumeranter beroende på vad de gör och vilka länkar de klickar på.
Detta gör du med funktionerna Trigger och Actions och med dessa funktioner kan du bygga väldigt avancerade automatiska flöden.
Jag har när denna artikel publiceras varit kund och använt mig av Convertkit över två år men jag har inte ens nu lärt mig hur de mest komplicerade sätten man kan automatisera med verktyget,
Att förklara detta ännu djupare i textform känns inte relevant. Det du skall ta med dig att du som nybörjare kan starta med ett verktyg som är lätt att använda samtidigt som det är så kraftfullt så du kan använda det för lång tid framöver(förmodligen livet ut).
Leveranssäkerheten
Jag märkte direkt en tydlig skillnad direkt efter jag bytte till Convertkit att fler öppnade mina utskick vilket givetvis är positivt. Målet med alla nyhetsbrev är att de bli levererade till prenumeranters inkorg.
Det finns dock många anledningar varför nyhetsbrev inte kommer fram till mottagaren men jag kunde efter jag bytte till Converkit se att fler faktiskt öppnade mina utskick, utan jag hade gjort några andra ändringar i mina utskick.
Detta med leveranssäkerhet är en svår fråga och det är väldigt många rörliga delar i denna process vilket gör det svårt att mäta men i många tester som jag sett och läst (hur nu man kan lita till dem till 100%) var detta verktyg i topp på alla tester.
Support
Deras support är bra. Du får oberoende tid på dygnet svar inom 3 timmar, oftast mycket snabbare.
Man kan skicka e-postmeddelanden eller chatta direkt med supporten på deras webbplats. Detta är mer vad man kan säga om våra svenska aktörer.
Community
Förutom att företaget själva är bra på att ge support i tid så har de även ett aktivt community där nära 10 000 aktiva kunder svarar på frågor man har så många använder bara detta community för att söka svar på sina frågor.
När denna artikel skrivs så skapas det mellan 6-10 nya inlägg per dag som besvaras via detta community.
Det bästa med det support du får får både företaget i sig och detta community är att både de som arbetar på företaget och givetvis deras kunder finns runt hela världen.
Detta gör då att du kan få svar på din fråga rätt fort eftersom det alltid finns aktiva anställda eller aktiva kunder i deras community som kan svara dig, just när du behöver hjälp.
Kostnad
Convertkit är gratis, men ändå inte.
Man kan likt många andra verktyg börja med Convertkit helt gratis vilket kanske kan vara lockande när man är ny och skall starta upp sitt nyhetsbrev. Ett stort problem med detta är då att du inte får tillgång till automation i Convertkit (och inga andra verktyg heller för den delen) om du inte betalar för verktyget.
Det är möjligheterna att automatisera sin verksamhet med hjälp av nyhetsbrev som gör dessa verktyg intressanta från första början. Ett verktyg för nyhetsbrev som inte går att automatisera i är inget verktyg man bör använda sig av.
Detta eftersom det är fel ände att börja i.
Du skall redan från börja bygga system som automatiserar din verksamhet och som skall kunna skapa inkomster till dig när du sover eller är på semester. Detta kan du inte göra med dessa verktyg om du inte betalar fullt pris för dem.
Att betala för ett verktyg som Converkit (eller ett annat alternativ) är ingen kostnad utan du skall istället se det som en investering eftersom hela målet med dina nyhetsbrev förhoppningsvis är att skapa inkomster med hjälp av dem.
Den riktiga kostnaden för nyhetsbrev
Verktyget kostar 29 dollar per månad, 25 dollar i månaden om du betalar för ett helt år vilket kanske är att föredra att välja (vilket verktyg du än betalar för) och du kan själv räkna ut vad det kostar i svenska kronor.
Då får du ett verktyg som har i princip allt du behöver och du kan ha upp till 1000 prenumeranter på det minsta kontot. Mer än nog för att skapa inkomster som täcker kostnaden för själva verktyget med råge.
Så länge dina inkomster via nyhetsbreven täcker den kostnad du betalar för tjänsten så spelar det mindre roll vad du betalar för ditt verktyg. Här kommer dock en liten tabell jag har gjort som visar lite vad det kostar om du har fler prenumeranter.
Viktigt att komma ihåg också är att får tillgång till samtliga funktioner i Converkit även på det minsta kontot vilket man inte kan säga om många andra verktyg.
Men som sagt tidigare, ju större lista du har som är aktiv ju mindre problem är kostnaden, hur stor den än må vara.
Slutord
Det är mycket som talar för att du skall använda Converkit i din verksamhet och du kanske även bör fundera att byta till detta verktyg om du använder dig av något annat.
Jag tyckte det var besvärligt med nyhetsbrev innan detta verktyg kom in i mitt liv för du skall veta att de flesta verktyg på marknaden är mycket mer komplicerade än detta.
Att automatisera sin verksamhet på nätet är ett måste och det är även att betala för ett verktyg du gillar att använda.
För min egen del har jag redan valt Converkit för min verksamhet.