Det har de senaste åren har fler börjat blogga i Sverige och även om många kanske gör det för att föra någon typ av journal över sitt liv finns det många som har en dröm av att leva på sina inkomster som deras blogg genererar. 

Att generera en liten inkomst på en blogg är varken svårt eller komplicerat och de flesta bloggare använder sig av annonser eftersom det är det absolut enklaste sättet, men det är långt ifrån det bästa. 

Att skapa en inkomst via annonser är lätt men du behöver väldigt mycket trafik för att kunna skapa en bra och stabil inkomst.

Nästa steg för en bloggare brukar vara att börja rekommendera produkter och tjänster av andra företag via affiliatemarknadsföring. Detta sätt fungerar och är vanligt förekommande bland bloggare och kan vara en bra väg till en inkomst. 

Det tredje alternativet som bloggare brukar vara att man skapar en egen produkt eller tjänst som man erbjuder sina besökare. 

Med de två sista stegen kan man bygga upp sin inkomst via en blogg som gör att den kan ersätta den inkomst man får från sitt vanliga jobb. 

Oftast är det bara en hårfin skillnad på de som kan bygga upp en hyfsad inkomst från sin blogg till de som krossar alla förväntningar. 

Skillnaden stavas nyhetsbrev.

Bråttom? Om du är bloggare så är Convetkit utan tvekan den bästa tjänsten för ditt nyhetsbrev och den tjänst jag alltid rekommenderar för bloggare.

Nyhetsbrevet är ditt och bara ditt

Du kan vara stor på Instagram, Tiktok , Twitter eller Youtube utan egentligen att äga något av värde. Detta på grund av att du inte har någon kontroll över dessa plattformar och inte ens har rätten till ditt eget innehåll. 

De kan när som helst stänga av dig eller ändra spelreglerna utan du har något att säga till om och det finns ingen trygghet inbyggd i en sådan modell.

När det kommer till ett nyhetsbrev så är prenumeranterna du får enbart dina. Det är enbart du som har tillgång till dessa människor via ditt nyhetsbrev och det är även du som den fullständiga kontrollen framöver med. 

Med det sagt är det bra att skapa sig följare på olika plattformar men se till dina användare på dessa plattformar även hamnar på ditt nyhetsbrev och se alltid till att det är något du hela tiden jobbar emot. 

Gör det glasklart för dina följare på dessa sociala knutpunkter att du har ett nyhetsbrev som du vill de skall gå med i. Du kanske inte behöver prata om det i varje video eller inlägg men se till att det åtminstone finns en länk till det rätt regelbundet samt att du nämner det i videos med jämna mellanrum eftersom de stora inkomsterna brukar komma med ett eget nyhetsbrev. 

Så vad som än händer på nätet med ditt Tiktok-konto, så har du ändå kvar de du lyckas locka över till ditt nyhetsbrev. 

Din privata säljkanal

Ditt nyhetsbrev skall vara personligt och till största delen skall det vara bra och matnyttig information du levererar till dina prenumeranter. Men ditt nyhetsbrev är också din helt egna säljkanal som du regelbundet skall använda dig av för att öka dina inkomster. 

Du kan med hjälp av affiliatemarknadsföring och egna produkter skapa dig riktigt bra inkomster om du använder dig av nyhetsbrev.

Detta är för att nyhetsbrevet blir lite mer privat och med tiden så ökar förtroendet för dig bland prenumeranterna vilket gör att de börjar köpa det du rekommenderar. 

Kom dock ihåg att utnyttja det förtroende du byggt på ett förnuftigt sätt så dina prenumeranter stannar med dig under lång tid, förhoppningsvis livet ut. 

Automation

Med ett nyhetsbrev kan du automatisera utskick som gör att du kan göra många utskick i förväg som automatisk skickas ut till en ny prenumerant. Detta utan du behöver lyfta ett finger och samtidigt kan du styra prenumeranter till olika segment på ditt nyhetsbrev beroende på vad denna klickar på för länkar och hur denne agerar. 

Jag driver rätt många nyhetsbrev och de flesta har kring 10 utskick som går ut per automatik till nya prenumeranter men två av mina nyhetsbrev har kring 40-50 utskick som går ut. Det betyder alltså att när en ny person går med i ett nyhetsbrev som jag äger så kommer det skickas kring 50 mailutskick per automatik till denna. 

Jag har alltså vissa nyhetsbrev som sköter sig upp till ett år på helt egen hand. Detta är dock för några mindre viktiga sidor och om du bara har en blogg du satsar allt på bör dina automatiska utskick kanske hållas ned till ett tiotal. 

Med automatiska mailutskick kan du bokstavligt bygga upp inkomstströmmar som gör att du tjänar pengar passivt medans du gör andra saker.

Använd nyhetsbrevet som en hubb

Ditt nyhetsbrev kan och bör även användas för att skicka prenumeranter till andra platser på nätet där du också har en närvaro. Bara för att en person känner en stark koppling till dig på en social plattform kanske inte ens denne vet om att du finns på en annan. 


Så se till att få med nyheter från dina andra plattformar i dina utskick så du skickar runt prenumeranterna och på så sätt bygger ett starkare varumärke med hjälp av ditt nyhetsbrev. 

Exklusivt material 

Ett beprövat sätt att skapa förtroende är att ge exklusivt innehåll till dina prenumeranter eftersom det gör att de känner sig utvalda. Detta gör dem villiga att stanna kvar på ditt nyhetsbrev längre på grund av du delar med dig av saker på nyhetsbrevet som de inte kan få tag i på något annat sätt. 

Något som fungerat för många som driver ett community av något slag är att erbjuda exklusiva livestreams där prenumeranterna får chans att fråga dig vad de vill någon timme på månad och det är en sådan sak som gör att vissa prenumeranter stannar för evigt.

Så tjänar du som bloggare pengar via ditt nyhetsbrev

Det finns många sätt du kan använda ditt nyhetsbrev till att skapa en inkomst. Givetvis skall du först och främst hålla kontakten med dina prenumeranter med jämna mellanrum så ni upprätthåller en bra kommunikation. 

Var professionell

Ett annat tips är att bara rekommendera produkter och tjänster du själv använder eller har använt. Det kommer att lysa igenom om du pratar om något du inte har kunskap i produkterna du rekommenderar och då kommer dina prenumeranter tappa förtroendet för dig. 

Var relevant

Det sista tipset är att vara relevant. Har du en blogg om bokföring så se till att ditt nyhetsbrev handlar om det eftersom det förmodligen är det dina prenumeranter vill lära sig mer av. Ju mer relevant du kan vara till ämnet dina prenumeranter vill veta ju större inkomster kommer ditt nyhetsbrev att generera.

Fokusera på ett fåtal produkter

Om du driver en blogg i ett ämne så finns det oftast många olika produkter du kan tipsa om som du även kan få betalt för. Men det gäller att inte bli för spretig för då kommer dina följare att bli aningen förvirrade. 

Så välj ut ett fåtal produkter som du får bra provision på samtidigt som du känner att de produkter du valt passar perfekt till den målgrupp du har. Sedan lägger du i princip all tid på dessa produkter istället för att rekommendera allt till alla.

Använd video

Jag vet att många börjar snurra där de sitter om jag skriver något om video men det börjar bli så viktigt så det är svårt att komma ifrån. Låt säga att du hittat två program som du kan få bra betalt för om du rekommenderar dem till andra. 

Köp då in dessa två program själv under ett par månader och gör en rad korta videos där du lär andra hur dessa program fungerar och där du förklarar varför de även skulle passa bra in i deras verksamhet. 

Att de få se dig använda de produkter de själva är intresserade att använda skyndar på processen till avslut. 

Produkter

Att sälja produkter är en bra variant på inkomst eftersom inkomsterna man kan skapa av en produkt inte står i relation till arbetsbelastningen. Man gör produkten en gång och gör den på något sätt tillgänglig för försäljning och därefter är det bara att tala om för världen att den finns. 

Här kan du antingen ha din egna produkt eller så kan du sälja andras produkter och få provision för det, alltså det som kallas affiliatemarknadsföring. Det är svårt i förhand att säga vad som kommer inbringa en större inkomst eftersom många faktorer spelar in. 

Detta är dock det sätt jag föredrar att tjäna mina pengar på nätet.

Tjänster

Att erbjuda en tjänst är förmodligen den snabbaste vägen till en inkomst men det är svårt att skala eftersom du byter din tid mot pengar. När du har strukturerat din tjänst och blivit mer effektiv i din arbetssätt så går det ju att hyra in någon person som du lär upp. 

Då tjänar du mindre pengar men samtidigt frigör du tid som du då kan lägga på annat. Om du anställer någon som skall ersätta dig så är det viktigt att du har dokumenterat hur du gjort tidigare, gärna med video. 

Detta gör att du lättare kan lämna över och du slipper förmodligen en rad frågor som annars skulle ha dykt upp.

Affiliatemarknadsföring

Jag har redan varit inne och touchat på detta ämne eftersom jag redan skrivit att du skall fokusera på ett fåtal produkter och det står jag fast vid.

Däremot kan man få betalt för att tipsa om de flesta produkter vilket gör att du kan använda dig av det på ett annat sätt. 

När du skickar ut dina nyhetsbrev skall en del av nyhetsbrevet vara lite personligt(för du inte skall upplevas som en känslokall robot). Dina prenumeranter kommer dig närmare om de får se en glimt av din privata sida med. 

Låt säga att att du just sett en nyproducerad dokumentärserie på Netflix du älskade. Varför inte tipsa om den och samtidigt få betalt för det? Netflix, samt de flesta andra företag ger provision på sina produkter och tjänster så varför inte utnyttja det?

Men låt detta vävas in i den privata delen i mailutskicken och fortsätt att fokusera och lägga den största delen av tiden på ett fåtal produkter som passar din målgrupp bättre.

Låt denna del vara grädden på moset.

Coaching

En annan väg att ta är att erbjuda coaching. Här har jag inte så mycket att tillföra eftersom jag aldrig har erbjudit detta personligen. Men jag har läst om många som lever på coaching via sina bloggar så detta är nog också en väg att gå om man vill. 

Detta är dock inte de minsta skalbart och kanske är det också därför jag aldrig erbjudit coaching. När någon betalar dig för just coaching är det ju dig och just dina insikter och kunskap de vill åt. 

Men det är absolut en bra väg till inkomst.

Detta verktyg skall du som bloggare använda

Jag hoppas du som bloggare förstått vitsen med att skapa nyhetsbrev och hur stor skillnad det blir när du kopplar ihop ett nyhetsbrev med din blogg. Att driva ett nyhetsbrev kan vara, om du gör allt rätt, att äga en egen sedelpress i miniformat. 

Så vilket verktyg skall man som bloggare använda till sitt nyhetsbrev då? Jag skulle rekommendera att du använder dig av verktyget Convertkit vilket är ett verktyg som har allt du som bloggare behöver. 

Detta verktyg är faktiskt utvecklat och drivs än idag av en bloggare och verktyget kom till när han tyckte att alla andra tjänster var för krångliga att använda. 

Jag använder själv Convertkit och jag älskar det och är övertygad att du också kommer göra det. 

Slutord

Alla bloggar måste ha ett nyhetsbrev om målet är att skapa en bra inkomst. Så om du inte har ett nyhetsbrev kopplat till din blogg är det hög tid att ta tag i det.